pozadi avatar

PRŮMYSL

Průmysl

Animační průmysl tvoří více než 430 produkčních společností s některými významnými studii, včetně Toei Animation, Gainax, Madhouse, Gonzo, Sunrise, Bones, TMS Entertainment, Nippon Animation, P.A.Works, Studio Pierrot a Studio Ghibli. Mnoho studií je organizováno do obchodního sdružení Asociace japonských animací. Existuje také odborová organizace pro pracovníky v tomto odvětví, Japonská asociace tvůrců animací. Studia budou často spolupracovat na produkci složitějších a nákladnějších projektů, jak to dělá Studio Ghibli's Spirited Away. Produkce epizody anime může stát 100 000 až 300 000 USD. V roce 2001 představovala animace 7% japonského filmového trhu, což je více než 4,6% tržní podíl u hraných děl.


Popularita a úspěch anime je vidět na ziskovosti trhu DVD, který přispívá téměř 70% k celkovým prodejům. Podle článku z roku 2016 o Nikkei Asian Review si japonské televizní stanice „za posledních několik let“ koupily anime od produkčních společností za více než 60 miliard jenů, ve srovnání s méně než 20 miliardami ze zámoří. Došlo k nárůstu prodeje pořadů televizním stanicím v Japonsku, což bylo způsobeno pozdními nočními anime s dospělými jako cílovou demografickou skupinou. Tento typ anime je méně populární mimo Japonsko, protože je považován za „více specializovaný produkt“. Spirited Away (2001) je historicky nejúspěšnějším filmem v Japonsku. Byl to také celosvětově nejúspěšnější anime film, než ho předběhl film Makoto Shinkai z roku 2016 Your Name. Anime filmy představují velkou část nejprodávanějších japonských filmů ročně v Japonsku, přičemž 6 z top 10 bylo v roce 2014, v roce 2015 a také v roce 2016.

Akihabara
trhy

Trhy

Japonská organizace pro zahraniční obchod (JETRO) ocenila v roce 2005 domácí trh anime v Japonsku na 2,4 bilionu ¥ (24 miliard $), včetně 2 bilionů ¥ z licencovaných produktů. JETRO vykázala v roce 2004 tržby ze zámořského exportu anime do 2 bilionů miliarda). Společnost JETRO v roce 2005 ocenila trh anime ve Spojených státech na 520 miliard ¥ (5,2 miliardy USD), včetně prodeje domácího videa 500 milionů USD a více než 4 miliardy USD z licencovaných produktů. JETRO v roce 2005 předpokládalo, že celosvětový trh anime, včetně prodeje licencovaných by vzrostl na 10 bilionů ¥ (100 miliard USD). Trh anime v Číně měl v roce 2017 hodnotu 21 miliard dolarů a do roku 2020 se očekává, že dosáhne 31 miliard dolarů. Netflix uvedl, že mezi říjnem 2019 a zářím 2020 více než 100 milionů členských domácností na celém světě sledovalo alespoň jeden anime titul plošina.

Ocenění

Anime průmysl má několik výročních cen, která ctí nejlepší díla tohoto roku. Mezi hlavní výroční ceny v Japonsku patří cena ujifuji Noburō, cena Mainichi Film Award za nejlepší animovaný film, cena Animation Kobe Awards, cena za animaci Japan Media Arts Festival, cena Tokyo Anime Award a cena Japonské akademie za animaci roku. Ve Spojených státech soutěží anime filmy v Crunchyroll Anime Awards. Uskutečnily se také ceny American Anime Awards, které byly navrženy tak, aby ocenily vynikající výsledky v anime titulech nominovaných průmyslovým odvětvím, a které se konaly pouze jednou v roce 2006. Produkce anime byly také nominovány a získaly ceny nejen za anime, jako například Oscara za nejlepší Animovaný film nebo Zlatý medvěd.

tokyo anime award 2020