pozadi avatar

ÚVOD

Anime

Anime je ručně kreslená a počítačová animace pocházející z Japonska. V Japonsku a v japonštině anime popisuje všechna animovaná díla bez ohledu na styl nebo původ. Mimo Japonsko a v angličtině je anime hovorové pro japonskou animaci a konkrétně odkazuje na animaci vytvořenou v Japonsku. Animace vytvořená mimo Japonsko podobným stylem jako japonská animace se označuje jako animace ovlivněná anime.


Nejčasnější komerční japonské animace se datují rokem 1917. Charakteristický umělecký styl se objevil v 60. letech 20. století s dílem karikaturisty Osamu Tezuka a rozšířil se v následujících desetiletích a rozvíjel velké domácí publikum. Anime je distribuováno divadelně, prostřednictvím televizního vysílání, přímo do domácích médií a přes internet. Kromě originálních děl jsou anime často adaptací japonských komiksů (manga), lehkých románů nebo videoher. Je rozdělena do mnoha žánrů zaměřených na různé široké a specializované publikum.


Anime je rozmanité médium s charakteristickými výrobními metodami, které se přizpůsobily reakci na vznikající technologie. Kombinuje grafiku, charakterizaci, kinematografii a další formy imaginativních a individualistických technik. Ve srovnání se západní animací se produkce anime obecně méně zaměřuje na pohyb a více na detail nastavení a použití „efektů fotoaparátu“, jako je posouvání, přiblížení a úhel záběru. Používají se různé umělecké styly a proporce a rysy postav se mohou značně lišit, přičemž společným charakteristickým rysem jsou velké a emotivní oči.


Anime průmysl se skládá z více než 430 produkčních společností, včetně velkých studií jako Studio Ghibli, Sunrise a Toei Animation. Od 80. let zaznamenalo toto médium také mezinárodní úspěch s nárůstem zahraničního dabingu a titulkových programů. Jak 2016, japonské anime představovaly 60% světových animovaných televizních pořadů.

anime dvd

Oblíbené anime

Tate no Yuusha

Tate no Yuusha no Nariagari

Čtyři kardinální hrdinové jsou skupina obyčejných mužů z dnešního Japonska povolaných do království Melromarc, aby se stali jeho spasiteli. Melromarc je země sužovaná vlnami katastrof, které po staletí opakovaně zpustošily zemi a způsobily katastrofu jejím občanům. Čtyři hrdinové dostali meč, kopí, luk a štít, aby tyto vlny porazili. Naofumi Iwatani, otaku, je proklet osudem toho, že bude „hrdinou štítu“. Vyzbrojen pouze úbohým štítem, je Naofumi kvůli svým slabým útočným schopnostem a nevýrazné osobnosti znevažován a zesměšňován svými hrdiny a lidmi království.


Když jsou hrdinům poskytnuty zdroje a soudruzi, se kterými mohou trénovat, Naofumi se vydává s jedinou osobou, která je ochotná trénovat po jeho boku, Malty Melromarcem. Brzy ji však zradí a je falešně obviněn, že ji využil. Naofumi je poté silně diskriminován a nenáviděn lidmi z Melromarcu za něco, co neudělal. S zuřící bouří zranění a nedůvěry v srdci začíná Naofumi svou cestu posilování sebe a své reputace. Dále se však setkává s obtížemi, takže Naofumi kupuje demi-lidského otroka na pokraji smrti jménem Raphtalia, který ho bude doprovázet na cestách.


Jak se vlny blíží ke království, musí Naofumi a Raphtalia bojovat o přežití království a chránit obyvatele Melromarcu před jejich nešťastnou budoucností.

Fairy Tail

V mystické zemi Fiore existuje magie jako základní součást každodenního života. Nespočet kouzelnických spolků leží v jádru všech magických aktivit a slouží jako místa pro podobně smýšlející mágy, aby se spojili a přijali žádosti o práci. Mezi nimi Fairy Tail vyniká ze zbytku jako místo síly, ducha a rodiny.


Lucy Heartfilia je mladá kouzelnice hledající klíče nebeské brány a jejím snem je stát se plnohodnotným kouzelníkem připojením se k této slavné gildě. Při svém hledání narazí na Natsu Dragneela a jeho partnera Happy, kteří se snaží najít Natsuho nevlastního otce, draka Igneela.


Po podvedení mužem, Lucy spadá pod pokus o únos, jen aby byl zachráněn Natsu. K jejímu šoku prozradí, že je členem Fairy Tail, a zve ji, aby se k nim přidala. Tam se Lucy setká s podivnými členy cechu, jako je ledový kouzelník Gray Fullbuster a magická šermířka Erza Scarlet. Společně jako rodina bojují se silami zla, pomáhají lidem v nouzi a získávají nové přátele, zatímco si užívají nekonečné dobrodružství, kterým je Fairy Tail


Fairy Tail

Seishun Buta Yarou wa Bunny Girl Senpai no Yume wo Minai

Vzácný a nevysvětlitelný syndrom puberty je považován za mýtus. Je to vzácné onemocnění, které postihuje pouze teenagery a jeho příznaky jsou tak nadpřirozené, že ho málokdo rozpozná jako legitimní. Středoškolský student Sakuta Azusagawa však z vlastní zkušenosti ví, že je velmi reálný, a v jeho škole je celkem rozšířený.


Mai Sakurajima je studentkou třetího ročníku střední školy, která se v mládí proslavila jako dětská herečka, ale nedávno zastavila svou slibnou kariéru z neznámých důvodů. Se vzduchem nepřístupnosti je dobře známá po celé škole, ale nikdo se s ní neodváží komunikovat - to je, dokud ji Sakuta neuvidí bloudit po knihovně v kostýmu králíčka. Navzdory tomu si ji nikdo nevšiml a po konfrontaci si uvědomil, že je další obětí syndromu puberty. Když se Sakuta snaží pomoci Maiovi v její nesnázi, jeho činy ho přivedou do kontaktu s dalšími dívkami postiženými nepolapitelnou chorobou.