RECEPTY
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Ingredience:
- špagety 450 g
- olivový olej 60 ml
- česnek 6 stroužků
- červené chilli papričky 1 ks
- ančovička (filety v oleji) 4 ks
Postup:
- Ve velkém hrnci vroucí osolené vody uvařte těstoviny al dente, trvá to přibližně 5–6 minut.
- Mezitím ve velké pánvi ohřejte olej a jemně v něm osmažte chilli a česnek. Pozor, nesmí se připálit! Nyní přidejte ančovičky a nechte je v oleji rozpustit. Omáčka bude hotová za necelých 5 minut.
- Uvařené těstoviny vyndejte z vody pomocí kleštiček, vložte do omáčky a promíchejte.
Spaghetti carbonara
Ingredience:
- špagety 200 g
- anglická slanina nebo pancetta 100 g
- žlouzky 6
- parmazán 3 lžíce
- voda ze špaget 2 lžíce
- sůl a pepř
Postup:
- Ve velkém hrnci vroucí osolené vody uvařte těstoviny al dente, trvá to přibližně 5–6 minut.
- Do misky dáme žloutky, parmezán, vodu ze špaget. Promícháme a přidáme sůl a pepř dle chuti
- Slaninu nebo pancettu nakrájíme na kostičky, opečeme ji na pánvi a přidáme špagety. Stáhneme z ohně, přidáme žloutkovou směs a promícháme.
Jakub Koláčný 2. C, 2024