Historie těstovin
- Těstoviny pocházejí z Itálie.
- První zmínka o nich pochází z antického Říma 1. století n. l. ve známé Apiciově knize (který žil v době císaře Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami „lagana“ (předchůdce lasagne).
- Přibližně ve stejné době začali svou verzi pasty připravovat obyvatelé Afriky a Blízkého východu. Odtud je pak Arabové při své invazi kolem 9. století přivezli na Sicílii. Těstoviny měly v té době tvar nudlí a Arabové jim říkali makarony. Většinou se jedly sušené, což se hodilo námořníkům na dlouhých cestách. Svou oblibu si tak získaly hlavně v tehdejších námořních republikách, jakými byly třeba Benátky nebo Janov.
- Další historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce.
- Ve 13. století se jejich pozměněné verze začaly objevovat po celé Itálii.
- Odtud se pak díky zámořským plavbám šířily do celého světa.
- Mezi prvními to byla oblast Neapolského zálivu, kde si těstoviny rychle našly cestu do běžného jídelníčku. Protože bylo k jejich výrobě potřeba pšenice dovážené ze Sicílie, patřily zprvu převážně na talíře bohatší vrstvy obyvatelstva.
- Technický pokrok v 18. století přinesl lepší hnětací stroje a lis na těstoviny.
- V průběhu 19. století pak kuchaři na jihu Itálie poprvé vyzkoušeli kombinaci těstovin s rajskými jablky. To je inspirovalo natolik, že naplno popustili uzdu své fantazii a v jejich receptech se začaly objevovat desítky nejrůznějších barev, tvarů a chutí, které se lišily region od regionu.
- Podle italských zákonů se mají vyrábět pouze z tvrdozrnné pšenice durum (Triticumdurum), která se v dávných dobách mlela v kamenných mlýnech Římanů a Etrusků.
- Dnes se pasta vyrábí z různých druhů obilovin a jejich kvalita i chuť závisí na způsobu mletí dané obiloviny.
- K dostání jsou těstoviny z mouky měkké či tvrdé pšeničné, žitné, pohankové, špaldové či celozrnné, a bezlepkové varianty nejčastěji připravované z mouky rýžové či kukuřičné.
- Ty nejkvalitnější dostupné těstoviny se vyrábějí z durum semoliny, jinak označované také jako pšeničná krupice, a vody. Jsou bezvaječné a na omak poměrně hrubé. Proto mají vynikající vlastnosti pro vaření a nikdy nelepí.