Druhy těstovin
- Těstoviny se dělí na plněné, neplněné a také polévkové.
Plněné
- Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň
- Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků
- Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků
- Canelloni: závitky ve tvaru dutého válečku z nudlového těsta plněné různými náplněmi- většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou
Neplněné
- Spaghetti: špagety.
- Spaghettini: velmi tenké špagety.
- Bucatini: dlouhé špagety, uvnitř duté.
- Maccheroni: široké roury (případně zahnuté – „kolínka“).
- Mafaldine: široké nudle s vlnovým zakončením
- Linguine: tenké, placaté špagety.
- Fettuccine: široké nudle (širší než tagliatelle).
- Tagliatelle: široké nudle.
- Pappardelle: do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle.
- Penne: široké kratší rourky se zkosenými konci, nazývané též makaronky.
- Pizzoccheri: rovné nudle z 80 % pohankové mouky.
- Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci.
- Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
- Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků.
- Fusilli: vřetena.
- Gemelli: stočené, užší než Fusilli
- Radiatori: tvar noků s žebrováním.
- Cannelloni: těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem apod.
- Orecchiette: těstoviny ve tvaru 'oušek'.
- Cavatelli: asi tři centimetry dlouhé těstoviny.
- Casarecce: domácí těstoviny svinuté do tvaru písmene S.
- Rotelle: těstoviny ve tvaru kola od vozu.
- Spätzle: špecle
- běžnější druhy neplněných těstovin jsou označčeny tučně
Polévkové
- Stelline: malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek).
- Peperini: malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí.
- Alfabetti: malá písmenka a čísla, v oblibě zejména dětmi.
- Anellini: malé kroužky.
- Capellini tagliati: nalámané velmi tenké špagety.
- Conchigliette: mořské ulity.
- Farfalline: farfalle v malém provedení.