Často se můžete setkat se zkratkou RHCP, která samozřejmě značí jméno kapely. Jejich žánrem je funk-rock s občasnými prvky rapu a punku. 

Jejich cesta započala, když se na střední škole seznámili Anthony Kiedis a Michael Balzary a ještě před maturitou se přidali k místní kapele dalších studentů jménem Anthem. Roku 1983 se zrodili definitivně a název převzali z kvintetu Louise Armstronga. Roku 1988 se vydali na turné po Evropě, po kterém se předávkoval heroinem a kokainem kytarista Hillel Slovak,což znamenalo několikaměsíční přestávku a konec i bubeníka Jacka Ironse. 1989 získali první zlatou desku a o 2 roky později vydali vrcholné album Blood Sugar Sex Magik, ze kterého pochází i hity Give It Away a Under the Bridge. Roku 1993 za ní dostali i cenu Grammy. Další úspěšně album vydali roku 1999, a to se jménem Californication. Nejznámější hity zde jsou stejnojmenná skladba Californication či Otherside. Roku 2002 přichází album By the Way s hitem Can't stop a kapela se stává čím dál známější. Za 4 roky vychází další úspěšná deska Stadium Arcadium, ze kterého můžete znát skladby Dani California nebo Snow. S tímto albem zamířili v červnu i do České republiky. V roce 2012 byla kapela uvedena do Rock and Roll Hall of Fame. Jejich pravděpodobně nejznámější singl Dark Necessities byl vydán roku 2016. V březnu roku 2022 byla odhalena jejich hvězda na Hollywoodském chodníku slávy.

Hvězda RHCP na chodníku slávy

Logo Red Hot Chili Peppers

Koncert na Pinkpopu 2006

Koncert v Ohaně 2019

Ukázky nejlepších skladeb od RHCP:

Under the bridge

Otherside

©2022 Matěj Kulhánek 6.G

Proč jsem si vybral toto téma?
K této kapele mě dovedli rodiče a jejich hudba se mi stále líbí jako jedna z mála kapel doporučených rodiči. Postupem času ji začínám poslouchat čím dál více a stejně tak mě jejich hudba stále víc baví.