Co je jóga

Jóga je kombinace fyzické a psychické aktivity, která přináší dobré fyzické prospívání a snížení stresu a úzkosti.
Toho je dosaženo prostřednictvím řady pozic (ásan), které jsou cvičeny pro zvýšení pevnosti a pružnosti těla. Zároveň se pracuje s dechem a dalšími nástroji pro lepší koncentraci a relaxaci.

Mnozí lidé zjišťují, že jim jóga pomáhá redukovat stres a zklidňuje mysl.
Jóga zlepšuje fyzickou kondici tím, že zvyšuje sílu svalů, pružnost a rovnováhu. Jiní cvičí jógu pro zmírnění některých příznaků, jež doprovázejí chronická onemocnění, jako je rakovina, bolesti a deprese. Schopnost jógy pomoci s nespavostí, únavou a náladou může prospět těm, kteří těmto nemocem čelí.


V praxi existuje mnoho různých druhů jógy, a pokud o jejím cvičení uvažujete, tak je potřeba najít si takový typ jógy, který může nejlépe vyhovovat vašim potřebám.

Základní druhy jógy

Pro koho je jóga vhodná?

Pro úplně každého.
Jóga totiž není jen pro štíhlé vysoké dívky, které jsou ohebné jako kus gumy. Jóga není o tom, jestli uděláte stojku, provaz nebo se opřete čelem o kolena. To je o vaší flexibilitě, která se jógou může zlepšit.

Jóga je o prožitku. Nemusíte všechny pozice dělat v nejpokročilejší formě, proto je těch forem tolik. Poslouchejte své tělo a dbejte na správné postavení, nervěte se do pozic, které vám nejdou. Můžete si ublížit. Ale zase se neflákejte! Rozlišujte bolest a bolest (tu příjemnou, která vás posouvá dál a tu, která vám může ublížit).

Obsah mého webu

Jak jsem se k józe dostala
Fotogalerie
Odkazy
Formulář

Eliška Krátká, 6.G
11.4.2021