Umělá inteligence


Co to je?

Umělá inteligence (UI) (anglicky artificial intelligence, AI) je obor informatiky zabývající se tvorbou strojů řešících komplexní úlohy například z oblastí logistiky, robotiky, zpracování přirozeného jazyka, či zpracování velkých objemů dat.

Výzkum umělé inteligence je rozdělen do několika polí, které je těžké názorově spojit. Typicky se zde objevuje rozpor mezi pojetím statistickým (kam spadá například analýza dat, či rozpoznávání obrazu), a pojetím blízkým matematické logice, kam patří například oblast plánování, prohledávání (hra šachů), či strojového dokazování. Nicméně to, že tento rozpor není nepřekonatelný nám ukázaly například algoritmy hrající hru Go, které dokázaly propojit statistiku s prohledáváním, a následně i se strojovým učením.

Umělá inteligence (AI) označuje simulaci lidské inteligence na strojích, které jsou naprogramovány tak, aby myslely jako lidé a napodobovaly jejich sny. Termín lze také použít na jakýkkoli stroj, který vykazuje rysy spojené s lidskou myslí jako je umění řešení problémů.

umělá inteligence vypočet

Moje motivace:

  • Zájem
  • Vzdělání
  • Sen