Zpět na úvodní stranu

HistorieMěsto a památkyMóda a designGastronomieFotogalerieZdroje

Gastronomie

Jako většina měst v Itálii má i Milán a jeho okolí svou vlastní regionální kuchyni, která, stejně jako lombardská kuchyně obecně, používá častěji rýži než těstoviny, a téměř nepoužívá rajčata. Milánská kuchyně zahrnuje “Cotoletta alla Milanese”, neboli obalovaný telecí (lze použít také vepřový či krůtí) řízek smažený na másle (podobně jako vídeňský "Wienerschnitzel", který pravděpodobně vzešel z této milánské speciality). Dalšími typickými pokrmy jsou “cassoeula” (dušená vepřová žebírka s klobásou a hlávkovou kapustou), “ossobuco” (dušená telecí kost s morkem s omáčkou zvanou gremolata), rizoto "alla Milanese” (se šafránem a hovězím morkem), “Busecca” (dušené dršťky s fazolemi), a “Brasato” (dušené hovězí nebo vepřové maso na víně s brambory). Sezónní pečivo zahrnuje “Chiacchiere” (lívance posypané cukrem) a “Tortelli” (smažené koulovité sušenky) během období karnevalu, “Colomba” (dort s polevou ve tvaru holubice) na Velikonoce, “Pane dei Morti” ("Chléb mrtvých", sušenky aromatizované skořicí) během svátku Všech svatých a “Panettone” o Vánocích. Salame Milano, salám s velmi jemným zrnem, je rozšířený v celé Itálii. Nejznámějším milánským sýrem je gorgonzola ze stejnojmenného nedalekého města, přestože dnes sídlí hlavní výrobci gorgonzoly v Piemontu.