Těstoviny
- Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta.
- Pocházejí z Itálie.
- Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení.
- Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).
- Patří mezi nejoblíbenější pokrmy a každoročně se jich po celém světě sní několik milionů tun.
- Odhaduje se, že existuje více než 400 jejich druhů a až 700 tvarů, z nichž každý má svůj vlastní účel.
- Některé slouží jako příloha k masu, jiné se zapékají, přelévají omáčkami nebo třeba plní.
- Jsou opravdu variabilní a v nějaké podobě se vyskytují snad v každé kuchyni - například v naší české je můžete najít jako klasické nudle do polévky.
Rozdělení těstovin
Rozlišujeme těstoviny:
Dále se můžeme setkat s těstovinami:
- semolinovými
- celozrnnými
- pšeničnými
- špaldovými
- ječnými
- žitnými
- z bezlepkové mouky – pohankové, kukuřičné nebo rýžové
Druhy těstovin
Historie těstovin
Recepty s těstovinami
Fotogalerie těstovin
Zdroje informací
Autor: Tereza Kolářová 2024 |