Zpět na úvodní stránku |
Seno musí být hlavní složkou stravy králíka ze dvou důvodů:
Vláknina, která je v senu obsažená, podporuje peristaltiku střev a udržuje ve střevech mikrobakteriologickou rovnováhu. Tato vláknina je pro králíčka životně důležitá (mj. napomáhá vylučování chlupů, které do sebe ušák dostane při každodenní hygieně)
Králík musí seno déle přežvykovat, čímž si obrušuje stoličky. Podstatný je přitom i správný pohyb čelistí, který podněcují právě dlouhá stébla sena.
Proto musí mít králík seno celoživotně neomezeně k dispozici.
Voda musí být každý den měněna. Vodu podáváme čistou a pokojové teploty. Z tohoto důvodu je v kleci vhodnější napáječka. Je vhodné 1x týdně všechny části napáječky pořádně vyčistit, aby se odstranily vodní řasy a různé usazeniny. Čištění je jednoduché - do napáječky nalejeme díl octu a díl vody, přidáme trochu rýže, pořadně protřepeme, vypláchneme a napáječka je jako nová.
Granulované krmivo by mělo být u dospělých králíků pouze doplňkem a zpestřením stravy a pokud má králík k dispozici trávu či seno a k tomu dostatečné množství zeleniny, není důležité. Naopak velice důležitá je jeho kvalita, která by měla splňovat tyto základní parametry:
18% a více vlákniny
Obsah bílkovin by se měl blížit 14 %
Neskládá se z obilovin a semínek (granule mají vyvážený poměr všech složek a nezakládají se jen na obilninách) a v žádném případě nesmí obsahovat živočišnou moučku nebo sušené mléko
Obsah tuku by se měl co nejvíce blížit 1,5%
Nesmí obsahovat vysoké dávky vápníku (u dospělých králíků ne více než 1%, u mláďat může být víc) a poměr obsahu vápníku a fosforu by měl být přibližně 2:1 (např. vápník 1% - fosfor 0,5%)
Obsah vitaminu D3 by měl být maximálně 1000 m.j. Vyšší obsah vitaminu D3 přispívá ke vzniku písku v močovém měchýři a tvorbě ledvinových a močových kamenů.
Všechny kousky v něm obsažené mají podobu peletek nebo granulek, protože je tak zaručeno, že všechny granule mají i stejný obsah živin
Mezi další každodenní potraviny patří například: Ovoce (jablko, hrozny), Zelenina (mrkev, salát), Byliny (pampelišky, bazalka)
Veronika Benešová 2.A
Rok vypracování: 2023