Zpět na úvodní stranu



Fiktivní biografie

Wanda je součástí MCU už od roku 2011, respektive od roku 2015, protože první zmíňka o ní byla jen v potitulkové scéně.
Za tu dobu se objevila v několika projektech a stala se jednou z nejoblíbenějších marvelovských postav.

1. Captain America: The First Avenger (potitulková scéna)
2. Avengers: Age of Ultron
3. Captain America: Civil War
4. Avengers: Infinity War
5. WandaVision
6. What If...?
7. Doctor Strange in the Multiverse of Madness
  1. Dětství

    Wanda Maximoff se narodila v roce 1989 v Sokovii ve východní Evropě. Její dětství nebylo šťastné. Během války zemřeli při bombardování města její rodiče a přežila jen ona a její bratr Pietro. Zůstali uvízlí celé dva dny uvnitř poškozeného domu a nevěděli zda raketa od Stark Industries, která katastrofu způsobila, přece jenom vybouchne. To, že byla vadná, nevěděli.
    Právě traumatický zážitek z dětství v ní prohloubil nenávist vůči Tonymu Starkovi. S bratrem se zúčastnili několika protestů a když dospěli, dobrovolně se přihlásili do programu Hydry. Mezi pokusy, které Hydra prováděla, patřilo i experimentování s mimozemským předmětem silné energie (Lokiho žezlo obsahující kámen mysli). Vystavení kamenu mysli Wandě poskytlo schopnosti telekineze, telepatie aj. a Pietrovi nadlidsky rychlý pohyb.

    Wanda Maximoff v programu Hydra

  2. Připojení k Avengers

    Wanda se se svým bratrem poprvé střetli s Avengers poté, co Tony Stark a Bruce Banner vytvořili pomocí kamene mysli umělou inteligenci s názvem Ultron. Ultron, který měl původně zajistit globální bezpečnost, si uvědomil, že jediná možnost k záchraně lidstva je její kompletní eliminace. Podařilo se mu na svoji stranu proti Avengers získat dvojčata, která vinila Tonyho Starka ze smrti svých rodičů. Wanda ale díky svým schopnostem dokázala přečíst Ultronovu mysl a odhalila tak jeho plán. Přidali se na stranu Avengers a podařilo se jim Ultrona zneškodnit. Pietro však během boje zemřel a Wanda zůstala naprosto sama.

  3. Konflikt mezi Avengers

    Wanda se připojila k Avengers, kde se seznámila s Visionem. Při operaci v Lagos ve snaze zneškodnit bombu a zachránit Steva Rogerse (Kapitán Amerika), telekineticky zadržela explozi a vyhodila ji nahoru, přičemž omylem zabila několik Wakandských humanitárních pracovníků, což vedlo k vytvoření Sokovijské dohody. Mezi členy Avengers došlo ke sporu zda přistoupit na podmínky za cenu vlastní svobody. Tony Stark Wandu uvěznil v Avengers komplexu, aby nezpůsobila další škody. Zformovaly se dvě strany zastávající protichůdné názory (včetně na situaci kolem Buckyho Barnese) a Wanda se přidala na stranu Kapitána Ameriky. Je zajímavé zaměřit se na to, jak ostatní k situaci přistoupili. Wanda je poté spolu s ostatními, kteří stály na kapitánově straně zadržena, dokud je Rogers neosvobodí. Sokovijská dohoda nebyla podepsána.

  4. Infinity War a Endgame

    Thanos se snaží získat kameny nekonečna, aby naplnil svoje přání - vyhladit půlku všeho živého. Wanda a Vision spolu žijí v Edinburgu. Během noci byli kvůli kamenu přepadeni Thanosovými "lidmi", na pomoc jim přišel Kapitán Amerika, Black Widow a Falcon a jsou odvedeni do základny Avengers. Jediná možnost jak ochránit Visiona před nebezpečím je extrahovat kámen mysli. Což se včas nepovedlo. Thanosova armáda pronikla na Wakandu a po boji přišel i Thanos, který tou dobou už měl všechny ostatní kameny. Wanda je nucena kámen zničit, ale tím i zabít Visiona. Thanos má však kámen času, přetočí čas a sám kámen získá a zabije Visiona. Luskne prsty a polovina všech se rozplyne. Po 5 letech je Wanda spolu s ostatními znovu přivedena k životu a Thanos je poražen.

    Infinity War

  5. Vlastní realita ve Westview

    Wanda ztrátu Visiona nesla velice špatně. Byla přemožena žalem a vytvořila svoji falešnou realitu, kde mohla žít život jaký si přála. Tím však držela celé město Westview pod kontrolou včetně jeho obyvatel. Stěny hexu se však začly narušovat, jak vnějším vlivem (S.W.O.R.D), tak kvůli Agathě Harkness, čarodejnici, která donutí Wandu znovu prožít nejhorší momenty svého života a ukáže Wandě pravou podstatu věci. Tvrdí, že Wanda vládne magií chaosu, což z ní dělá Scarlett Witch. Wanda převezme zodpovědnost za to, co byť nechtěně udělala a zničí hex. Tím se však musí rozloučit s Visionem a se svými dětmi.

    Wanda Maximoff ve Wandavision


Vytvořila: Kristýna Hekrlová, 2.B