Kultura



Korejská kuchyně

Korejská kuchyně je především založena na rýži, zelenině a masu. Typickými korejskými jídly jsou například korejská varianta suši kimbap, polévka Ramen a salát Kimčchi. Nejoblíbenějším nápojem je sodžu vyráběné z rýže, batátů nebo ječmene.

K-pop

Mezi významné hudební společnosti patří SM Entertainment (EXO, NCT, SuperM), YG Entertainment (Blackpink, Big Bang) a JYP Entertainment (Stray Kids, 2PM). Světovému ohlasu se dostalo především skupinám BTS a Blackpink. Za jedny z nejlepších zpěváků jsou považováni Baekhyun, který prodal přes 1 milion kopií svého druhého alba a druhým fenoménem je raper PSY, který svým klipem k písni Gangnam Style dosáhl na Youtube miliardy zhlédnutí.

K-drama

K-dramata jsou jihokorejské celosvětově populární seriály dostupné na různých streamovacích služebách (např. Netflix), které k nim nabízejí i titulky.

Hlavními tématy K-dramat: láska, šikana, duševní choroby, rodinné vztahy…

Nejúspěšnější K-dramata: Goblin (2017), Hra na oliheň (2021), Crash Landing On You (2020), Start-Up (2020), Hwarang: The Poet Warrior Youth (2016), Twenty-Five Twenty-one (2022)…

drama Goblin

Zdraví

Jižní Korea dosahuje výborných výsledků v mezinárodních srovnáních kvality zdravotního systému. Podle magazínu Ceoworld má Korea druhé nejkvalitnější zdravotnictví na světě. Podle dalších zdrojů má Jižní Korea druhý nejvyšší počet nemocničních lůžek na světě a čtvrtý nejvyšší počet magnetických rezonancí. Dále podle Světové zdravotnické organizace má Korea devátou nejvyšší průměrnou délku života na světě (cca 83 let).

Zvláštností Jižní Koreje je velmi nízká míra pociťovaného štěstí obyvatel. V roce 2020 se Korea v žebříčku indexu štěstí - World Happiness Report sestavovaný OSN umístila až na 61. místě. S tímto souvisí i vysoká míra sebevražednosti (podle OECD má nejvyšší míru sebevražednosti na světě).



Úvodní strana