Erik Cais


Erik Cais je český rallyový jezdec, který má nakročeno správnou nohou do Mistrovství světa v rally v té nejvyšší kategorii, kterou je od roku 2022 Rally1 (dříve WRC). Z našich se to povedlo například Romanu Krestovi (Škoda Motorsport, BP Ford World Rally Team), Janu Kopeckému (Škoda Motorsport) či jihlavskému rodákovi Martinu Prokopovi, který se vydal cestou soukromého jezdce.

Erik se dostal k rally hlavně přes svého otce, tím je Miroslav Cais, tehdejší skvělý český pilot. Erikovy kroky vedly ale nejdříve k závodní cyklistice (downhill). S rally začal rodák z Fryštáku až v roce 2018, kdy startoval nejdříve s vozem Opel Adam Cup, který po dvou závodech vystřídal za rychlejší Peugeot 208 R2. V tomto roce nastupoval do závodů MČR, ke kterým přidal i pár zahraničních startů. Hned v roce 2019 vstoupil do ME, tentokrát ale již s vozem Ford Fiesta R2T19 (později Rally4). I přes neznalost tratí ukázal Erik svou dravost a šikovné ruce, což mu na konci roku přineslo 4. místo v ERC3 Junior a 2. místo v ERC3.

Skvělými výsledky si Erik zasloužil sedačku vozu kategorie R5 (Rally2). Do sezony 2020 vstoupil 3. místem na španělské Rallye Tierras Altas de Lorca. Po tomto závodě se všechno uzavřelo kvůli nemoci COVID-19, přičemž rally nebylo vyjímkou. Takže druhým závodem se pro zlínského mladíka stala Rally Bohemia, kde i přes přetrvávající technické problémy dokázal obsadit 8. místo. Posáadka ve složení Cais - Žáková to ale pojala jako test před nadcházející Rally di Roma Capitale, zde ale bohužel havarovala hned v první rychlostní zkoušce. I přes tento neúspěch posádka pokračovala v seriálu ME až do konce sezony, v průběhu přidala i po jednorázových startech v Polsku a Itálii jako test. Na závěr sezony z toho byla 11. příčka v absolutním bodování ME a 5. místo v ERC1 Junior.

Sezona 2021 žádné novinky na programu nepřinesla, Erik stále bojoval v ME, ke kterým přidal i několik jednorázových startů, ve kterých často dominoval. Vrchol sezony přišel v srpnu, kdy se konala pro něj domácí Barum Czech Rally Zlín. Erik do soutěže vstupoval jako favorit na vítězství, do kapsy mu krom znalosti tratí nahrávalo i počasí, protože vlhké tratě mu sedí snad nejvíce ze všech. Podle předpovědí se v závěru sobotní etapy posunul na průběžně první místo, které hájil i v etapě nedělní. Zrádnou se mu ale stala poslední rychlostní zkouška s názvem Májová. Začátek zkoušky byl opožděn a navíc začalo i pršet, na to posádky připravené nebyly. Podle mezičasů ze zkoušky byl Erik první s pohodlným náskokem na druhého Jana Kopeckého, ale po rychlé sekci v lese přišla pravotočivá zatáčka, která byla utáhlá, Cais zde šel pozdě na brzdy, jeho vůz dostal smyk a skončil na boku, tímto pro něj soutěž skončila. Ale zlínský mladík si koncem téhož roku spravil chuť, protože se vydal do Španělska, kde odstartoval do svého prvního závodu MS. Výsledek byl více než skvělý, protože skončil 13. v absolutním pořadí, 3. v kategorii WRC2 a 5. v kategorii RC2.
Design vozu Erika Caise před sezonou 2022

Ještě před sezonou 2022 byla ohlášena jeho účast v MS, tentokrát i s podporou továrního týmu M-Sport. Erik zatím dokazuje, že se s ním musí do budoucna počítat, protože jeho časy se většinou shodují s těmi nejrychlejšími. Největším úspěchem byl bezesporu výsledek z Monte Carla, kde se umístil 9. v absolutním pořadí a 1. v kategorii WRC2 Junior. Dalším závodem se stala Croatia Rally, právě tato soutěž byla obehnána českými fanoušky, kteří povzbuzovali naše posádky vpřed. Erik zde vybojoval 14. místo a 4. místo mezi juinory. Z asfaltových podniků jsme se vydali na šotolinu, nejdřívě do Portugalska, kde naše posádka dojížděla časy okolo 20. místa. Ale už na 4. měřeném testu Erik chyboval, urazil kolo a pokračoval už jen v SuperRally. Čtvrtým závodem byla Rally Italia Sardegna, kde Erik dojížděl opět okolo 20. místa, ale na RZ14 mu začal jeho vůz hořet, kvůli čemuž musel ze soutěže odstoupit.

Zpět na úvodní stranu