Fußball-Bundesliga

Německá fotbalová Bundesliga (německy v originálním názvu Fußball-Bundesliga) je nejvyšší německá fotbalová soutěž. Jejím pořadatelem je Deutscher Fußball-Bund (Německý fotbalový svaz). O jejím založení bylo rozhodnuto tímto svazem 28. července 1962 v Dortmundu. Nižší soutěží je 2. německá fotbalová Bundesliga.



Historie

Dějiny německého fotbalu dostaly nový spád 28. ledna 1900, kdy bylo v Lipsku 86 fotbalovými kluby odsouhlaseno založení Deutscher Fussball Bund (DFB), čili Německého fotbalového svazu. Tento orgán řídí německé fotbalové soutěže do dnešních dnů. První oficiální mistrovství se odehrálo mezi lety 1902/03 a prvním vítězem se stalo VfB Leipzig, které ve finále hraném v Hamburku porazilo česko-německé DFC Prag 7-2. Zájem o účast v soutěži se mezi kluby šířil velmi rychle a DFB již v roce 1904 vstoupilo do konfederace FIFA jako jeden ze zakládajících členů.



Nejlepší střelci v historii ligy
Hráč Klub Branky
Gerd Müller FC Bayern 365
Klaus Fischer FC Schalke 04 268
Robert Lewandovski* FC Bayern 236
Jupp Heynckes Borussia Mönchengladbach 220
Manfred Burgsmüller BVB 213
* označuje stále aktivní hráče

Nejlepší týmy ligy

Fotbal je nejpopulárnjěším sportem světa a Německo je jednou z hlavních fotbalových mocností, stránky se zaměřují na německou nejvyšší soutěž
Autorem je Jakub Jakoubek student Gymnázia Třebíč