Osobní život a tvorba

Osobní život

Americká zpěvačka Halsey, vlastním jménem Ashley Nicolette Frangipane, se narodila 29. září 1994 v New Jersey. Rodiče byli chudí a často měnili zaměstnání a museli se stěhovat. Do svých deseti let vystřídal asi 6 základních škol, což pro ni nebylo lehké. Nemohla si totiž najít žádné přátele.

Halsey na počátku kariéry Na střední škole byla terčem šikany kvůli svým tetováním a vyholené hlavě, ale také kvůli jejím nudistickým fotkám, které se dostaly do oběhu. V 17 letech se pokusila o sebevraždu, následně ji byla diagnostikována bipolární porucha. Vážné duševní onemocnění, kdy se střídají stádia mánie a deprese. Tímto onemocněním trpěla také její matka. Po tomto incidentu začala chodit s 24-letým mladíkem a začala brát drogy. Její přítel bydlel v ulici jménem Halsey. A tak se dostáváme k jejímu pseudonymu. Pro Halsey je toto místo velice důležité a shodou náhod je Halsey anagramem jejího jména Ashley. Po střední škole nastoupila na dvouletou vysokou školu s oborem tvůrčího spaní, tu však nedokončila kvůli neshodám s rodiči a skončila na ulici. Přežívala s odpadlíky občas i mezi bezdomovci.

V roce 2021 porodila své první dítě, chlapeček má jméno Ender Ridley Aydin. Otcem dítěte je Ashleyn partner Alev Aydin.

Tvorba

Zpívat začala po tom co se dozvěděla o svém onemocnění. Hudba jí pomáhala vyrovnat se s těžkým obdobím a nemocí. Během života na ulici vystupovala v různých klubech pod mnoha jmény. Od roku 2012 působila na různých internetových stránkách kam nahrávala své cover písně. Na jednom večírku se seznámila s producentem, kterému se zamlouval její hlas. Domluvili se na spolupráci a Halsey vydala svoji první píseň Ghost, která si rychle získala fanoušky. V roce 2014 vydala extended play (3-6 písní, moc krátké na album) Room 93.

První opravdové album vydala v roce 2015 pod názvem Badlands. V pořadí druhé album Hopeless Fountain Kingdom vyšlo v roce 2017. Následujícím albem je album Manic z roku 2020. Minulý rok vydala své poslední album s názvem If I Can't Have Love, I Want Power, které bylo na motiv jejího těhotenství. K tomuto albu vznikl také mini film nesoucí stejný název. Některé záběry byly natáčeny ve středních Čechách, hlavně na hradě Křivoklát.

Spolupracovala také se dalšími světoznámými zpěváky a kapelami. S Justinem Bieberem spolupracovala na písni The Feeling, se skupinou Chainsmokers pak na singlu Closer. Jako další například DJ Marshmallow nebo Youngblud.

Halsey se také zabýva poezií. V roce 2020 vydala svoji první sbírku básní s názvem I would leave me if I could.
Sbírka básní



Přehled alb

Album Rok vydání
2015 Badlands
2017 Hopeless Fountain Kingdom
2020 Manic
2021 If I Can't Have Love, I Want Power


Zpět na hlavní stranu