DISCIPLÍNY

Požární útok
Nejrozšířenější disciplínou požárního sportu je požární útok, mezi hasiči bývá označován jako „královská disciplína“. Soutěžní družstvo tvoří sedm členů, jejichž náplň práce je odlišná, ale musí při ní fungovat ideální souhra.

Běh na 100 m s překážkami
Délka dráhy start – cíl činí 100 m. Soutěžící zaujme postavení na startu, po odstartování překoná překážku, u mužů 2 metry vysokou, u žen 70 centimetrů vysokou, poté uchopí hadice, přeběhne přes kladinu, která je 8 metrů dlouhá, spojí dvě koncovky k sobě a jednu na rozdělovač a na poslední koncovku napojí proudnici a běží do cíle. Každý má dva pokusy a zapisuje se ten lepší čas.

Štafeta 4x100 m s překážkami
Délka dráhy je 400 metrů, tudíž každý závodník běží 100 metrů a jeho danou překážku na daném úseku. Jako štafetový kolík slouží proudnice.

Výstup do čtvrtého podlaží cvičné věže s hákovým žebříkem
Je to zřejmě divácky nejatraktivnější disciplína požárního sportu. Závodník mužské kategorie musí vyšplhat téměř až do 11 metrů. Po odstartování závodník doběhne se žebříkem k věži, zavěsí jej na parapetní desku okna druhého podlaží, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku a tímto způsobem vystoupí až do čtvrtého podlaží. Ženy mají žebřík už od startu zaháknutý a lezou pouze do druhého podlaží.



požární útok běh na 100 m s překážkami štafeta 4x100 m s překážkami výstup do čtvrtého podlaží cvičné věže

Hlavní stránka