Monty Python

Úvod Členové souboru Mé oblíbené scénky Galerie Zdroje a odkazy

V roce 1969 ze započala psát historie jedné z největších britských komediálních skupin "televeziní doby".

Členy byli:

Už původ názvu skupiny Monty Python je jedinečný, členové se sanžili vymyslet nějaké stereotypní britské jméno, které by zároveň bylo jaksi slizké, tak tedy John Cleese navrhl jméno Python, což anglicky znamená krajta, poté přišlo první jméno Monty, to mělo simbolizovat opilecký britský stereotyp.

Noha

Soubor zahájil svojí činost tvorbou seriálu Monty Python's Flying Circus. Tento název má také zajímavý příběh. Vznikl z technického označení z doby, kdy pořad ještě neměl název, přezdívalo se mu Létající cirkus barona von Tooka po slavném letce barona von Richthofena, tím baronem von Tookem byl Barry Took, který v té době dozoroval komedii v BBC a prosadil tento pořad do vysílání.
Pořad se skládal z jednotlivých skečů, které často volně navazovaly, případně byl jeden násílně přerušen a začal další. Nakonec Takto vznikly čtyři serie, které měly dohromady 45 dílů. Vycházel v letech 1969 až 1974. Poté natočili ještě čtyři díly pro německou televizi.
V roce 1971 se pokusili o první film a tak vzniklo And Now for Something Completly Different. Film byl sestříhán ze skečů vysílaných během prvních dvou sérií a byl určen pro americké publikum, neboť se seriál ve spojených státech na programu nenacházel. Toto dílo se ovšem s úplně vřelým přivítáním nesetkalo a zapadlo.
Druhým a výrazně úspěšnějším filmem je Monty Python and the Holy Grail z roku 1974. Příběh se zakládá na legendě o Artušovi, ovšem je předělán ve stylu souboru. Z tohoto filmu vznikl muzikál Spamalot, který je možné shlédnou i v Městském divadle Brno.
O pět let později vznikl film Monty Python's Life of Brain, který vypráví příběh Ježíšova současníka a zapomenutého mesiáše Braina Cohena. Stejně jako Ježíš Brain skončí svůj život na kříži. Film je dodnes oceňován, přestože je kritizován mnoha křesťanskými organizacemi. Podobně jako v předchozím snímku zde většinu důležitých rolí hrají sami, tedy šest členů souboru hraje v tomto filmu 40 postav. Z filmu vychází představení Not the Messiah (He's a Very Naughty Boy) odehrané v Royal Albert Hall ku příležitosti 40. výročí souboru.
Poslední natočený film nese titul Monty Python's Meaning of Life. Tato komedie vznikla v roce 1983. Je rozdělen do jednotlivých kapitol života, od Zázraku zrození až po Smrt.



Václav Klement, duben 2021