Základy házené

Co je házená?

Na začátek by se asi hodilo aspoň krátce vysvětlit, co házená je. Je to tedy kolektivní míčový sport.
Dá se přirovnat k fotbalu, akorát se hraje pouze rukama. Hraje se na hřišti 20x40 metrů a cílem hry je dostat míč do brány protivníka.
Při zápasu na hřiště nastupují dva týmy. Celý tým má přibližně 15 hráčů, počty se liší a není pravidlo pro to, kolik hráčů má tým obsahovat. Při hře ale nesmí být na hřišti víc jak 7 hráčů z týmu (nejčastěji tedy brankář plus 6 hráčů, jde hrát ale i bez hrankaře v sedmi hráčích).
Před zápasem nastoupí oba týmy a dva rozhodší na hřiště, hráči se mezi sebou pozdraví (podají si ruce). Brankáři nebo kapitáni u rozhorších losují, ten kdo vyhraje si může vybrat míč nebo stranu.Pak se hráči rozejdou buď na střídačku nebo na své posty. Rozhodčí už pak jen pískne a hra může začít.
Po odehrání prvního poločasu je 10 minut pauza. Ta je využívaná pro naplánování strategie a pro krátký odpočinek před druhým poločasem. Po uplynutí deseti minut si týmy vymění strany a zase se hraje. Na konci zápasu se jdou ýmy a rozhodší "rozloučit" opět si podají ruce a poražení gratulují vítězům. A dá se říct, že touto chvílí zápas zcela končí.


Pravidla hry

Základní pravidla hry vypadají si nějak takto: Hrací plochu vymezují čáry Ty delší se nazývají postranní čáry. Kratší strany hrací plochy ohraničují brankové čáry (mezi tyčemi branky) a vnější brankové čáry (po stranách branky).
Okolo celé hrací plochy by měla být ochranná zóna, široká vedle postranních čar nejméně 1 metr a za brankovými i brankovými-autovými čarami nejméně 2 metry.
Vlastnosti hrací plochy se nesmí během utkání měnit ve prospěch jednoho z družstev.
Hřiště je rozdělené na dvě poloviny, z nichž v každé je vyznačené brankoviště, které je vzdálené od branky 6 metrů. V brankovišti se smí pohybovat pouze brankář, který hájí branku o rozměrech 2×3 metry.
Brankář se může v brankovišti s míčem pohybovat libovolně, když hráč nedribluje, smí s míčem v ruce udělat pouze 3 kroky.
Hráč musí míč odevzdat druhému týmu, když se míč dotkne hráčovi nohy, když hráč s míčem vstoupí do brankoviště, když překročí postraní čáru nebo když překročí počet povolených kroků (3kroky).
Za zabránění v brankové příležitosti, hrubý faul, na hranici brankoviště se nařizuje trestný hod ze vzdálenosti 7 m (tzv. sedmička).
Běžný faul a jiné porušení pravidel je trestáno 9m hodem (tzv. devítka).
Hráči se střídají ve hře libovolným způsobem.
Za hrubý faul následuje varování žlutou kartou, při opakovaném hrubém faulu vyloučení na dvě minuty. Rozhodčí také může hráče vyloučit na 2 minuty i bez předchozího varování.
Po třetím vyloučení je hráč současně diskvalifikován do konce zápasu – červená karta.

zpět na úvodní stranu