Punčový řez

Ingredience

SVĚTLÉ TĚSTO

Množství Ingredince
250g hladké mouky
250g krystalového cukru
250g hery
5ks vajec
1/3 balení vanilkového pudinkového prášku
1/2 balení prášku do pečiva

RŮŽOVÉ TĚSTO

Množství Ingredince
250g hladké mouky
250g krystalového cukru
250g hery
5ks vajec
1/3 balení vanilkového pudinkového prášku
1/2 balení prášku do pečiva
Trocha růžového potravinářského barviva

HNĚDÉ TĚSTO

Množství Ingredince
250g hladké mouky
250g krystalového cukru
250g hery
5ks vajec
2PL kakaového prášku
1/3 balení vanilkového pudinkového prášku
1/2 balení prášku do pečiva

LÁZEŇ

Množství Ingredince
2ks pomerančů - šťáva z nich
250ml rumu
250ml vody
1 sklenice višňové marmelády(cca 300ml)
1/2ČL kakaového prášku
1/3 balení vanilkového pudinkového prášku
1/2 balení prášku do pečiva

POLEVA

Množství Ingredince
700g moučkového cukru
6PL rumu
6PL hoké vody
2PL oleje
2ČL solamylu

Postup

  1. JEDEN a PŮL PRÁŠKU DO PEČIVA vysypeme a rozdělíme na tři stejné hromádky. Totéž uděláme se sáčkem VANILKOVÉHO PUDINKU.
  2. HERU s CUKREM vyšleháme do pěny a po jednom zašleháme VEJCE. Vmícháme mouku smíchanou s jednou hromádkou PRÁŠKU DO PEČIVA a jednou hromádkou PUDINKOVÉHO PRÁŠKU. V případě hnědého těsta vmícháme do mouky i prosáté KAKAO. Při přípravě růžového těsta BARVIVO vešleháme po posledním vejci.
  3. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme (asi 12 minut při 200 °C). Postupně vyrobíme všechny tři pláty. Kdo k tomu má všechno potřebné, může udělat všechno těsto naráz, rozdělit na třetiny, jednu obarvit kakaem a jednu na růžovo.
  4. Lázeň připravíme smícháním všech surovin ještě před pečením a rozlijeme na třetiny.
  5. První horký plát vyklopíme na desku vzhůru nohama a hned ještě horký polijeme třetinou lázně. Druhý plát okamžitě po upečení překlopíme na první, též vzhůru nohama, a ihned polijeme další třetinou. Totéž uděláme se třetím plátem. Na horní politý plát položíme desku nebo plech a zatížíme několika kilogramy mouky (cukru, ...). Necháme zatížené do úplného vychladnutí (minimálně dvě hodiny).
  6. Z vychladlých řezů odkrojíme nevzhledné okraje. Zbytek rozkrojíme podélně na tři nebo čtyři stejně široké pruhy a každý potřeme shora a z boku POLEVOU.
  7. POLEVU připravíme tak, že všechny suroviny dáme do misky a utřeme dohladka.
  8. Po ztuhnutí POLEVY můžeme řezy pocákat rozpuštěnou ČOKOLÁDOU nebo ozdobit libovolně jinak.
Punčový řez Punčový řez Punčový řez

ZPĚT