Mazanec

Ingredience

TĚSTO

Množství Ingredince
500g polohrubé mouky
70g moučkového cukru
100g rozpuštěné hery
100g rozinek namočených v rumu
3ks žloutky
1ks citrónu-kůra z něj
1/2ČL soli

KVÁSEK

Množství Ingredince
200ml polotučného mléka
50g moučkového cukru
50g polohrubé mouky
42g čerstvého droždí

NA DOKONČENÍ

Množství Ingredince
50g plátků mandlí
1ks vejce

Postup

  1. Ohřejeme MLÉKO, přidáme DROŽDÍ, MOUKU a CUKR. Promícháme, aby se DROŽDÍ rozpustilo, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít KVÁSEK.
  2. Do mísy dáme MOUKU, SŮL, ŽLOUTKY, CUKR, CITRONOVOU KŮRU, vlažné MÁSLO a vykynutý KVÁSEK.
  3. vypracujeme vláčné TĚSTO, do kterého nakonec vmícháme ROZINKY předem namočené v RUMU.
  4. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
  5. Z TĚSTA uděláme dva bochánky. Dáme je na plech a na teplém místě necháme ještě hodinu kynout.
  6. Potřeme rozšlehaným VEJCEM, posypeme MANDLEMI a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut.
  7. Po upečení můžeme MAZANEC pocukrovat.
Mazanec Mazanec

ZPĚT