Domácí housky

Ingredience

TĚSTO

Množství Ingredince
500g hladké mouky
1ks vejce
1ks žloutek
50g rozpuštěného másla
2ČL soli

KVÁSEK

Množství Ingredince
270ml polotučného mléka
2ČL sušeného droždí
1ČL cukru krystal
1ČL polohrubé mouky

NA DOKONČENÍ

Množství Ingredince
1ks vejce-na potření
dle chuti hruboznná sůl, kmín, mák nebo semínka-na posypání

Postup

  1. MLÉKO ohřejeme na tělovou teplotu a 1/2 odlijeme do hrnku. Do MLÉKA v hrnku zamícháme DROŽDÍ, CUKR a POLOHRUBOVOU MOUKU a necháme vzejít KVÁSEK.
  2. Ve velké míse smícháme MOUKU se SOLÍ, přidáme rozpuštěné MÁSLO, VEJCE, ŽLOUTEK,KVÁSEK a zbytek MLÉKA.
  3. Propracujeme měchačkou, aby se všechny suroviny dobře spojily, a poté vyklopíme TĚSTO na pomoučněný vál a hněteme, dokud TĚSTO nebude hladké a vláčné(může to trvat i 10 minut).
  4. Výsledné TĚSTO musí hezky pružit, nesmí se lepit a trošku se lesknout.
  5. Necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
  6. Po vykynutí si TĚSTO rozdělíme na osm dílů a každý z těchto dílů pak na další tři. Z těchto tří dílů pak upleteme copánek.
  7. Housky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout.
  8. Vykynuté housky potřeme rozšlehaným VEJCEM smíchaným se lžící MLÉKA a posypeme je, ať už SOLÍ, či něčím jiným.
  9. Upečeme je dozlatova ve středně vyhřáté troubě, což bude trvat přibližně 10-15 minut.
  10. Po vytažení z trouby necháme housky ještě ležet na plechu, pod utěrkou až do úplného vychladnutí.
Domácí housky

ZPĚT