ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNU

Špagety

Špagety jsou italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu. Název spaghetti je množným číslem italského slova spaghetto, které je zdrobnělinou slova spago znamenajícího „tenký provázek“. Známé boloňské špagety v Bologni a v Itálii neexistují a boloňská omáčka se tam tradičně používá k přípravě tagliatelle al ragu, popřípadě na lasagne. K přípravě špaget tuto omáčku využila až komerční světová kuchyně, která ji převzala. Originální italské špagety se jí na způsob alla carbonara (s vajíčky a slaninou) nebo s rajčatovou omáčkou, nebo aglio, olio e peperoncino (s česnekem, olivovým olejem a pálivou paprikou).

Zajímavost

V 50. letech 20. století byly špagety ve Velké Británii poměrně málo známé a mnoho Britů nevědělo, že jsou vyráběny z pšeničné mouky a vody. Televizní stanice BBC v pořadu Panorama jako aprílový žert v roce 1957 uvedla tříminutovou reportáž o stromu – „špagetovníku“, na němž špagety rostou a z nějž se díky mírné zimě toho roku ve velkém ve Švýcarsku sklízí. Televize CNN tento hoax považuje za „největší hoax, který kdy seriózní zpravodajská stanice uvedla“.
Neuvařené špagety Vařící se špagety Uvařené špagety
Neuvařené špagety Vařící se špagety Uvařené špagety