Hlavní stránka

Zajímavosti

Poslanci a Westminsterský palác - v sídle britského parlamentu se neřeší pouze státní záležitosti, jak bychom si mohli myslet. Ve skutečnosti zde politici mohou popíjet v osmi barech za opravdu nízkou cenu díky daňovým poplatníkům. Dále bychom zde našli šest restaurací, na tisíc pokojů, sto schodišť, jedenáct nádvoří, kadeřnický salon a dokonce střelnici.

Podzemka/nadzemka - je všeobecně známo, že se lodnýnskému metru říká "underground", tedy podzemka, ale už není tolik známo, že více jak polovina jeho trasy vede nad zemí.

Obchodní dům Harrods - je to nejznámější a nejluxusnější obchodní dům v Londýně. Je držitelem několika královských ocenění i od královny Alžběty II. nebo vévody z Edinburgu. Ovšem do roku 1916 se zde prodával čistý kokain, který často posílaly rodiny svým blízkým na frontu. Dali se zde sehnat i zvířátka a tehdejší americký prezident Ronald Reagan si odtud odvezl slůně.

Churchillův zub - Hunterian Museum v Covet Garden je muzeum patologie a srovnávací anatomie, kde bychom nalezli opravdové "poklady". Jednou z nevětších kuriozit jejich sbírky je čelist samotného Winstona Churchilla.

Hyde Park hřbitovem - Hyde Park je největším z londýnských královských parků. Zároveň je i historickým psím hřbitovem z 18. století, kde odpočívají zvířecí miláčkové šlechticů.

Autorská práva o Petru Panovi vlastní nemocnice - autor příběhu o Petru Panovi J .M. Barrie neměl žádné děti a tudíž neměl komu své dílo předat. Rozhodl se tedy, že autorské práva věnuje nemocnici Graet Ormond Street Hospital, a tak nemocnice dostává autorské poplatky za každá nová/další zpracování tohoto příběhu.

Tower byl popravištěm ješte ve 20. století - Tower of London je jednou z důležitých londýnských památek. Jeho historie je ale poměrně krvavá. V minulosti totiž pevnost sloužila jako popravistě a obávané vězení. Posledním popraveným zde byl německý voják Josef Jakobs a to v roce 1941.