Hlavní stránka

Historie

První osídlení v oblasti, kde se nachází dnešní Londýn se datuje až do doby před naším letopočtem.
V 1. století našeho letopočtu na Britské ostrovy přišli Římané , kteří v místě dnešního City založili město Londinium a učinili jej správním centrem provincie Britania.
V době své největší slávy mělo město na ploše jedné čtvrteční míle přibližně 70 000 obyvatel. Ve středověku přišel další významný rozkvět Londýna.
Poslední anglosaský král Edward Vyznavač založil Westminsterské opatství a přemístil sídlo panovníků do nového paláce ve Westmminstru.
První normanský král Vilém Dobyvatel dal postavit Tower of London. Mezi 14. a 15. stoletím Londýn zasáhly dva velké válečné konflikty, a to Stoletá válka a Válka růží.
Po tomto období usedla na trůn nová dynastie - Tudorovci, kde nejvýznamnějším Tudorovcem byl král Jindřich VIII. nebo Alžběta I.
V této době také psal Shakespeare a byly úváděny jeho hry. V 17. století nastoupila na trů po Tudorovcích nová dynastie Stuartovců.
V roce 1665 město zasáhla morová nákaza, která usmrtila polovinu obyvatel a poté přišel rozsáhlý požár, který vznikl v malém pekařství a podařil se uhasit teprve po nasledujících čtyřech dnech a čtyřech nocích.
Tato nešťastná událost umožnila výstavbu nového, modernějšího středu Londýna. V roce 1714 vymřela dynastie Stuartovců a na trůn usedla rodina Hannoverů a vzniklo Spojené království Velké Británie (tato dynastie vládne v Británii dodnes, akorát pod jménem Windsor, jméno změnil král Jiří V. se svou manželkou Marií).
Po nástupu královny Viktorie na trůn v roce 1837 se z Británie stala světová velmoc a začala se měnit tvář Londýna. Byly zahájeny stavby nových domů ve viktoriánském stylu, jenž odpovídá novogotice, příkladem může být Royal Albert Hall.
Královna Viktorie byla prvním panovníkem, jehož sídlem byl Buckinghamský palác. Viktoriánskou majestátnost ukončila první světová válka, během které byl na trůnu král Jiří V.
Během druhé světové války vládl Jiří VI., který byl otcem současné královny Alžběty II., která celé své dětství v době války ztrávila spolu se svojí sestrou, princeznou Margaret, na hradě Windsor.
Na trů nastoupila v roce 1952 po smrti svého otce, který zemřel na rakovinu plic. Královna Alžběta II. je nejdéle vladnoucím monarchou v historii.
Velký požár Londýna