Tři recepty, které stojí za to vyzkoušet

Frgály

Příprava: 1 hodina + kynutí
Pečení: 30 minut

Přísady:

Na těsto: Na tvarohovou náplň: Na drobenku: Postup:
  1. Do mísy prosejte mouku, do důlku vsypte 2 lžíce cukru, rozdrobte droždí a zalijte trochou vlažného mléka. Až vzejde kvásek, přidejte žloutky, máslo, sůl, citronovou kůru, zbylé mléko a moučkový cukr. Těsto zpracovávejte, až se na něm udělají puchýřky, pak ho nechte 15 minut kynout a znovu zpracujte. Tak to udělejte třikrát.
  2. Vykynuté těsto rozdělte na 5 dílů. Každý položte na pečicí papír na válu. Ručně vytahujte do stran dotenka a průměru 30 cm –otáčejte pečicím papírem. Vytvořte vyšší okraje, aby udržely náplň. Ty pak potřete vejcem.
  3. Na frgál rozetřete připravenou náplň, štědře posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, aby okraje zezlátly.

frgály

Koláč se zakysanou smetanou a skořicí

Příprava: 20 minut
Pečení: 20-25 minut

Přísady:

Na těsto: Na pudink: Na potření: Postup:
  1. Troubu předehřejte na 180°C. Ve velké míse nebo v robotu utřete žloutky s cukrem do hladké nadýchané světle žluté pěny, přimíchejte olej, 100 ml vlažné vody a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho po částech vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do pekáčku o rozměrech 28 x 38 cm, vymazaného máslem a vyloženého pečicím papírem, a rovnoměrně ho rozetřete.
  2. Pudink uvařte podle návodu na obalu a lžící ho cikcak poházejtena syrové těsto. Dejte do trouby a pečte 20-25 minut nebo dokud špejlí vpíchnutou do středu těsta nevytáhnete čistou.
  3. Zatímco se koláč peče, promíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem. Tento krém rovnoměrně rozetřete na upečený koláč a posypte ho skořicí.
koláč se zakysanou smetanou a skořicí

Míša řezy

Příprava: do 30 minut
Pečení: 10 minut

Přísady:

Na korpus: Na náplň: Na čokoládovou polevu: Postup:
  1. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem, do pěny, vmícháme olej a kakao, postupně vpracujeme mouku a na závěr tuhý sníh z bílků.Na vymazaný a strouhankou vysypaný vyšší plech těsto rovnoměrně rozprostřeme a pečeme při 180 °C asi 10 minut (vpíchnutá špejle do těsta se nesmí lepit). Po upečení necháme piškot zchladnout.
  2. Tvaroh vyšleháme se změklým máslem (máslo necháme povolit při pokojové teplotě, určitě nerozehříváme v mikrovlnné či jiné troubě!) a moučkovým cukrem. Na zchladlý piškotový korpus rozetřeme tvarohovou náplň a polijeme čokoládovou polevou.
  3. Polevu připravíme ve vodní lázni – máslo rozpustíme za stálého míchání s kakaem a ve studené vodě rozmíchanou škrobovou moučkou. Polevu šleháme dohladka (nejlépe drátěnou metličkou). Pokud se nám při míchání srazí (tuk se oddělí od zbylé hmoty), nezoufejte, stále míchejtě, hmota se opět spojí v celistvou emulzi. Poté kastrůlek odstavíme, ještě chvilku, asi tak dvě minuty mícháme a ještě teplou polevu nalijeme na tvarohovou náplň a necháme v lednici ztuhnout. Poté krájíme nožem namočeným v teplé vodě úhledné kostky.

  4. Miška řezy chutnají nejlépe druhý den.

míša řezy

Zpět na úvodní stránku