Tři recepty, které stojí za to vyzkoušet
Frgály
Příprava: | 1 hodina + kynutí |
Pečení: | 30 minut |
Přísady:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 kostka droždí (42g)
- 250 ml mléka, vlažného
- 2 žloutky
- 125 g másla, nakrájeného
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- 75 g moučkového cukru
- vejce na potření, rozšlehané
Na tvarohovou náplň:
- 2x 250 g měkký tvaroh
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- moučkový cukr podle chuti
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- mléko na případné ředění
Na drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 80–90 g cukru
- 50 g másla, změklého
Postup:
- Do mísy prosejte mouku, do důlku vsypte 2 lžíce cukru, rozdrobte droždí
a zalijte trochou vlažného mléka. Až vzejde kvásek, přidejte žloutky,
máslo, sůl, citronovou kůru, zbylé mléko a moučkový cukr. Těsto zpracovávejte,
až se na něm udělají puchýřky, pak ho nechte 15 minut kynout a znovu zpracujte.
Tak to udělejte třikrát.
- Vykynuté těsto rozdělte na 5 dílů. Každý položte
na pečicí papír na válu. Ručně vytahujte do stran dotenka a průměru 30 cm
–otáčejte pečicím papírem. Vytvořte vyšší okraje, aby udržely náplň.
Ty pak potřete vejcem.
- Na frgál rozetřete připravenou náplň, štědře posypte
drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, aby okraje zezlátly.
Koláč se zakysanou smetanou a skořicí
Příprava: | 20 minut |
Pečení: | 20-25 minut |
Přísady:
Na těsto:
- 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 200 g krupicového cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- 250 g hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- máslo na vymazání
Na pudink:
- 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
- 1 l mléka
- 4 lžíce krupicového cukru
Na potření:
- 3 kelímky zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- skořice na posypání
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C. Ve velké míse nebo v robotu utřete žloutky
s cukrem do hladké nadýchané světle žluté pěny, přimíchejte olej, 100 ml vlažné
vody a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně
ho po částech vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do pekáčku o rozměrech 28 x 38 cm,
vymazaného máslem a vyloženého pečicím papírem, a rovnoměrně ho rozetřete.
- Pudink uvařte podle návodu na obalu a lžící ho cikcak poházejtena syrové těsto. Dejte
do trouby a pečte 20-25 minut nebo dokud špejlí vpíchnutou do středu těsta nevytáhnete
čistou.
- Zatímco se koláč peče, promíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem.
Tento krém rovnoměrně rozetřete na upečený koláč a posypte ho skořicí.
Míša řezy
Příprava: | do 30 minut |
Pečení: | 10 minut |
Přísady:
Na korpus:
- 5 vajec
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
- 5 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce oleje
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 g másla
- 150 g moučkového cukru
Na čokoládovou polevu:
- 200 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 2–3 lžíce vody
- 2 lžíce škrobové moučky
Postup:
- Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem, do pěny, vmícháme olej a
kakao, postupně vpracujeme mouku a na závěr tuhý sníh z bílků.Na vymazaný a
strouhankou vysypaný vyšší plech těsto rovnoměrně rozprostřeme a pečeme při
180 °C asi 10 minut (vpíchnutá špejle do těsta se nesmí lepit). Po upečení
necháme piškot zchladnout.
- Tvaroh vyšleháme se změklým máslem (máslo necháme
povolit při pokojové teplotě, určitě nerozehříváme v mikrovlnné či jiné
troubě!) a moučkovým cukrem. Na zchladlý piškotový korpus rozetřeme tvarohovou
náplň a polijeme čokoládovou polevou.
- Polevu připravíme ve vodní lázni – máslo rozpustíme za stálého míchání s kakaem a ve studené vodě rozmíchanou
škrobovou moučkou. Polevu šleháme dohladka (nejlépe drátěnou metličkou).
Pokud se nám při míchání srazí (tuk se oddělí od zbylé hmoty), nezoufejte,
stále míchejtě, hmota se opět spojí v celistvou emulzi. Poté kastrůlek
odstavíme, ještě chvilku, asi tak dvě minuty mícháme a ještě teplou polevu
nalijeme na tvarohovou náplň a necháme v lednici ztuhnout. Poté krájíme
nožem namočeným v teplé vodě úhledné kostky.
Miška řezy chutnají nejlépe druhý den.